Aralık 22, 2024, 02:20:35 ös

Haberler:

Forumda paylaşılan bütün rar dosyaların parolası "bgaforum" dur.

Osiloskop Kullanımı Hakkında Detaylı Bilgisi Olan

Başlatan 1deliye2rapor, Aralık 21, 2019, 10:33:03 ös

« önceki - sonraki »

1deliye2rapor

Öncelikle herkese hayırlı işler dilerim. Osiloskop ile yeni tanışan biriyim. Giriş seviyesinde bilgim var kaynaklara baktığımda daha cok su su işe yarar bu bu işe yarar şeklinde kimse bir kart üzerinde deneme yaparak video cekmemiş.
Forumda çok sağlam ustalarımız var Osiloskopla haşır neşir olan ustalarımızdan ricam detayları hakkında video cekip paylaşmalarıdır.
Atıyorum bios saglamlık , chipset kontrolu anakart üzerinde sızdıran bir kapasitörün test edilmesi vs yani. Böyle bir bilgiye sahip olan ustamız varsa ve imkanı da varsa video cekip paylasmasını talep ediyorum.
Şimdiden herkese çok teşekkür eder, hayırlı işler dilerim.
~ Bilgi Bilişim Sistemleri / RİZE

cevat

Aralık 21, 2019, 10:47:17 ös #1 Son düzenlenme: Aralık 22, 2019, 03:06:22 öö cevat
Ustam kaliteli bir osiloskop almışsınız. İyi günlerde kullanınız.

Örnekteki video da Rigol DS1054Z kullanıma ait kısa bilgiler var.

Cihazın iç elektroniği (EEVblog DAVE)

Alttaki video da benim kullandığım UTD 2052CL 50mhz. osiloskop

Akıl büyük bir nimet, sağlık büyük bir servettir.

1deliye2rapor

Teşekkür ederim daha iyisi sizin olur inşallah. Bu videolar sayesinde giriş seviyesine ulaştık, uygulama yok malesef .
~ Bilgi Bilişim Sistemleri / RİZE

cevat

Aralık 21, 2019, 11:58:32 ös #3 Son düzenlenme: Aralık 22, 2019, 03:10:16 öö cevat
Ustam videoları izledikten sonra devre üzerinde pratik çalışmalarınızı yapın.

3V3 - 5V  DC ölçün. Kanalları kullanın, ekranda anlamlandırın.

9-12 V AC trafo varsa sinüs sinyalini gözlemleyin. Sinyal jeneratörünü varsa tüm sinyalleri ve tüm kanalları kullanın, farkları görün.

Çalışan bir anakartın bios eproomun da 8 pin VCC - 4 pin GND  diğer pinler de data sinyal genlik, ölçümlerini yaparsınız.
Sağlam bios 'la,  arızalı (yazılımı bozulan) bios 'un anakarttaki, davranışının farkını görürsünüz.

Ustam; zamanla cihaza alışırsınız. Boş zamanlarınız da bol bol sinyal ölçüm pratikleri yapın.
Cihazın tuşlarını tanımaya çalışın.

Dikkat: Cihaz üzerinde iyice hakimiyet kazanmadan, bilgilenmeden 220 V AC gibi yüksek voltajlarda,(izolasyon trafosuz) cihazı şimdilik kullanmayın.

Tekrar hayırlı olsun

You are not allowed to view links. Register or Login

cevat

Aralık 22, 2019, 02:45:27 öö #4 Son düzenlenme: Aralık 22, 2019, 05:31:24 öö HexfeT

HexfeT

Aralık 22, 2019, 05:45:11 öö #5 Son düzenlenme: Aralık 22, 2019, 05:48:20 öö HexfeT

Hocam mesajınızı editleyip iki videoyu kaldırdım. Olayı olması gerektiği gibi kendisi anlamamış olduğu halde öğretmeye kalkışan adamlardan pek haz etmiyorum. Prob şase ucuna 1 metre kablo ekleyip uzatırsanız parazit falan ölçemezsiniz. O bir metre kablo zaten anten gibi ortamdaki paraziti toplar.

Güç kaynaklarında ripple-noise ölçümü yapılırken bırakın kablo uzatmayı, probun ucundaki mevcut şase klipsi bile çıkarılır. Prob ucuna yay takılır ve direk kapasitör bacaklarına dokunularak ölçülür. Sıfır osiloskop alıp paketinden ne işe yaradığını çözemediğiniz yaylar çıktığını görürseniz bu tip işler içindir.

Örnek video aşağıda. Bir şeyleri doğru düzgün öğrenmek için bir şekilde yabancı kaynakları takip etmek gerekiyor. Bizimkiler çoğu zaman yarım yamalak bilgisi ile ders vermeye kalkıyor. Tamirci falan ise zaten çoğu işin şovunda, reklamında olan kazma karakterli adamlar.

Forumda paylaşılan bütün rar dosyaların parolası "bgaforum" dur.
e-mail: You are not allowed to view links. Register or Login

cevat

You are not allowed to view links. Register or Login ustam

Sildiginiz örnek videolardaki anafikir;

Ekran kartlarında arızalanan kondansatörlerdeki parazitlenmenin osiloskopla tespiti ile ilgiliydi.
Yararlı bilgiydi.

Yazdıklarınıza katılıyorum.

Silinen Videolar da kullanılan probların şase bağlantı kabloları çok uzun.

İyi çalışmalar, kolay gelsin.